luomu65

Miksi magnettikuvaukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete?

Olen taas tilanteessa jossa useista lääkärikäynneistä huolimatta saan vaan särkylääkereseptejä ja ohjeita levittää emulsiota kipukohtaan. Työssä pitäisi välttää rasitusta..

- Siis aikuisten oikeasti jos menen lääkäriin haluan tietää mikä minua vaivaa. Jos lääkäri ei osaa vastata mitä mahdollisuuksia potilaalla on. Ilman kunnollista lääkärinlausuntoa ei saa edes sairaspäivärahaa. Yrittäjänä sekään ei oikein riitä, pitäisi tietää enemmän vamman laadusta. Keskeinen kysymys on, paraneeko se? Voiko vaivan parantaa? Kauanko paraneminen kestää?

Kun röntgenistä ja ultraäänestä ei asia selviä ja vaiva jatkuu, minua ihmetyttää, miksi minun pitää erikseen maksaa erikoislääkärille 120 euroa lähetteestä magneettikuvaan. Kerran aikaisemmin olen sen jo tehnyt. Tämä erikoislääkäri oli täydellinen kauhistus. Rahasti lähetteestä 120 euroa sekä 120 euroa magnetologin lausunnon lukemisesta. Määräsi minulle punttitreeniä vaikka välilevy oli revennyt...

Mutta takaisin asiaan. Tallinnassa taitaa magneettikuvan saada alle sadalla eurolla (Suomessa kuvaus maksaa 500-600 euroa + erikoislääkärin lähete). Kelan korvauksen ehtona on erikoislääkärin lähete. Mutta kyllähän tän nyt nopeasti laskee. Matkakulut Tallinnaan ja kuvaus max 200 euroa. Suomessa vastaava kahdella ajanvarauksella vähintään 800 euroa. 

SOTE -uudistusta tosiaan tarvitaan, mutta en oikein usko että kansanedustajat ymmärtävät tätä todellisuutta.

- Onko kellään kokemusta Tallinnan kuvauksista? Kommenteja, kiitos!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sen takia, että muuten niitä otettaisiin tarpeettomasti potilaiden toivomuksesta, ja KELA maksaisi. Ehkä Suomessakin pääsee ilman lähetettä, jos itse maksaa?

Eero Mattila

Suomessa ei pääse kuvaukseen ilman lähetettä ja jokatapauksessa maksan kuvauksen itse. Minun tavoitteenani on vaan selvittää missä vika on?
- Jostain kumman syystä en kokemani perusteella koe, että lääkäreitä syvempi tutkimus kiinnostaisi - tai koko terveydenhoitojärjestelmää. Yksityiselle saa kyllä aikoja kun niistä maksaa, mutta ei se juurikaan auta potilasta.
- Jos Eestiläinen terveydenhoito maksaa noin neljäneksen siitä mitä vastaava palvelu maksaisi Suomessa ja on vielä nopeampaa, miksi sitä ei ulkoisteta kokonaan?
- Jos itse maksan tutkimukseni, miksi minun pitää maksaa lähetteestä? Taitaa kaiken kukkuraksi olla lain vastaista tällainen rahastaminen. Kovin moni ei huvikseen itseään kuvauta ja vaikka kuvauttaisikin, se ei liene keneltäkään pois...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Erikoislääkärin lähete on siis sitä varten, että KELA korvaa osan kuluista. Jos haluat maksaa kaiken itse, hae yleislääkärin lähete.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"- Jos Eestiläinen terveydenhoito maksaa noin neljäneksen siitä mitä vastaava palvelu maksaisi Suomessa ja on vielä nopeampaa, miksi sitä ei ulkoisteta kokonaan?"

Tämä on hyvä kysymys. Suomessa kupataan veronmaksajilta rahaa yksityisille, mitään muuta selitystä tälle ei ole ja sitten ihmetellään miksi sotekustannukset karkaavat käsistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa. Tervetullut haaste on heitetty muille toimijoille, joiden liika rahastus taitaa vähitellen loppua ja siitä hyötyvät myös Kela ja kaikki suomalaiset veronmaksajat.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

KELA maksaisi...jaha.Veronmaksajat maksavat yksityisen ulkolaisten firmojen veroparatiisehin menevät voitot jo nyt.Sama koskee gynegologien palveluksia,niistäkin tehtiin erikoislääkärien hommaa,pois terveyskeskuksista,joten käynti maksaa 10-15 min.about 90 euroa,tutkimukset päälle 400 -600 euroa.Tästä kela korvaa muutaman kympin.

Suomessa ovatkin naisten syövät lisääntyneet.Miesten eturauhastutkimuksia karsittiin samalla periaatteella.Kuten myös muuta terveydenhoitoa.Eli hah,hah.
KELAn omien lääkäreiden lausunnot ovatkin olleet puheena jo vuosikausia,siellähän vammaisestakin tulee työkykyinen ilman näkemättä.

Jos asenne on tuollainen ei ihme että lääkärien etiikkaa onkin alettu kyseenalaistaa.Ettei vaan olisi valetutkimuksia ja vale diagnooseja sellaiset,joissa vammainen paranee yhdessä yössä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos pääset kuvaukseen, kuka tulkitsee kuvan ? Kuuluuko Virossa kuvaukseen myös lääkärin selitykset ?

Eero Mattila

Radiologi tulkitsee samalla tavalla kuin Suomessakin tosin englannin kielellä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Monien maallikkojen käsitys kuvantamislöydöksen diagnostisesta ja hoidollisesta merkityksestä on liioiteltu. Esimerkiksi selkävaivoissa potilaan subjektiivinen kokemus oireistaan ja röntgenlöydös korreloivat usein huonosti keskenään. Tavoite "selvittää missä vika on" on usein käytännössä kaikkea muuta kuin yksioikoinen. Siksi erikoislääkärit eivät ole - kertyneen kokemuksensa pohjalta - innokkaita passittamaan jokaista siihen halukasta kalliiseen tutkimukseen, kulujen tullessa kaikkien veronmaksajien kivirekeen.

On toki eri asia, jos henkilö haluaa maksaa itse kaikki kulut täysimääräisesti -- sopii silloin kuvauttaa itsensä vaikka päästä varpaisiin, kysehän on ainoastaan säteilyannoksesta (jos kuvantamismenetelmässä käytetään rtg-säteitä). Yhteiskunnan maksaessa tutkimuksen, sen lääketieteellinen aihe ja hyöty on kyllä kuitenkin harkittava saavutettavan todennäköisen hoidollisen merkityksen kannalta, muuten on kyseessä pohjaton kaivo. Esimerkiksi pitemmän seuranta-ajan suositteleminen ennen tutkimuksiin passittamista ei välttämättä ole lääkärin passiivisuutta, vaan osaamiseen ja taitoon kuuluu myös tietää se, mikä kuuluu sairauksien luonnolliseen kulkuun ja milloin ei käytetä tiettyä tutkimusta pelkän näennäispuuhastelun vuoksi.

Kenestä tahansa ei ole kuvantamislöydöksen osaavaksi tulkitsijaksi - siksi siihen tarvitaan radiologeja. Erikoistuminen vaatii vuosikausien jatko-opinnot, ja koska ihmisen anatomia on niin monimutkainen, monesti radiologitkin vielä syventyvät joihinkin osa-alueisiin kyetäkseen erottamaan normaalilöydösten vaihtelun sairautta osoittavista löydöksistä. Nykyaikaiset kuvantamistutkimukset ovat sekä tarkempia ja runsaammin yksityiskohtia osoittavia (mutta eivät silti taikatemppuja tai patenttiratkaisuja), että radiologille enemmän opiskelua vaativia. Lahjaksi ei tehdä korkeatasoista erikoisosaamista vaativaa asiantuntijatyötä millään alalla, ja uusimpien laitesukupolvien hankintahinta on korkea - siitä kustannukset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"ja uusimpien laitesukupolvien hankintahinta on korkea - siitä kustannukset."

Olipas Monoselta surkea selittely, mutta yritä nyt vielä kerran perustella miksi sama toimenpide maksaa Virossa neljänneksen siitä mitä Suomessa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Koetin vain vastata otsikon kysymykseen olematta itse radiologi. Jos Sinä osaat itse antaa paremman vastauksen, niin ole hyvä kaikin mokomin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #13

Lyhyestä virsi kaunis.Totuus on se,että kunnat säästävät,pakotetusti,ihmisten tutkimuksista.Elikkäs ei lähetteitä heru,mömmöjä kirjoitetaan kyllä.Tämä on nähty ja koettu monen kohdalla.
Yksityinen puoli taas rahastaa sillä,mikä olisi ihmisten perusoikeus.Lääkärin etiikka on tainnut unohtua rahan määrätessä.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #13

Radiologin lausunto tulee aina kuvauksen mukana. Suomessa pitäisi vielä tilata aika erikoislääkärille, joka lukee sinulle tämän radiologin lausunnon. Erikoislääkäri rahastaa mennen tullen. Magneettikuvaukseen ei Suomessa pääse suoraan ilman lähetettä.
- Tässä tulee tuhottomasti tarpeettomia ja kalliita lääkärikäyntejä.
- Kävin testimielessä selkävamman myötä läpi useita yksityisiä lääkäriasemia, 10 minuutin ajasta veloitetaan yli 100 euroa ja viidestä vain yksi osasi testata hermokivun fysiologisella taivutustestillä. Kaikilta muilta tuli lähete fysioterapiaan, joka minunkin tapauksessasi vaan pahentaa tilannetta, koska ei tiedetä mitä pitäisi hoitaa...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Yleinen mielipide polven kivuista:

Polven välissä oleva paksu "välilevy" on siinä, koska polvi ei
taipuisi muuten.

Jos jänteet sivussa ovat revähtäneet, on jalka niin arka, et sillä
kävele, tai polvilumpio on pois paikoiltaan. Kumpikin vaatii korjausta.

Polven sisäpuoliset hermopäät loppuvat lumpion alla, ns. päätteet
hermoille, jossa kipu tuntuu.
Jos on turvotusta myös, kivun syy yleensä on tukkoutunut imuneste tai
verisuonea painaa, jolloin kivun alkuperä onkin lantiossa. Etuvatsan,
tai muukin alue, hermorata tuo sen kivun.
Reidän sisäpuolella yleensä lähempänä jotain vastaavaa vatsan alueen
osaa, ja ulkopuolella jopa selässä. Liikkuvat selkälevyt, ja huono
kengän pohjallinen voi tuoda tämän epätasapainon. Selkäranka siis
hermoineen ratkaisee aina. Kävely vahvistaa lihaksia, mutta asento
pitää korjata, jos ei astu oikein.

Viallinen pohjallinen tai jalkaterän asento, tai nyrjäys voi jättää
lihaksen heikoksi, ja selän asento on täten väärä.

Mahdollinen syy on ehkä turvotus, lääkkeen sivuvaikutus, paine rakossa,
tai yleensä akillinen paino, eli neste, jopa eturauhasen oire. Se hoituu
lihattomalla ravinnolla, jos turvotus onkin metabolistista oiretta,
tarvitsee enemmän kolmoisrasvaa, kuten kalan rasvaa, ja voita.
Tarvitaan paljon polven liikkumista, ja pienten painojen laittamista,
jotta polven oma neste korjaa sen mahdollisesti. Monia syitä siis
löytyy, monet tilanteet ovat tilapäisiä, jos vain löydetään syyt.
Ja aikaa menee syiden etsimiseen, niinpä lääkäreillä on mahdoton
tehtävä, kaikella kunnioituksella.

katsomisen arvoinen link
http://www.youtube.com/watch?v=kJZ58sfkEuA&list=PL...

Eero Mattila

Ketjussa on hyviä kommentteja. Olen nyt toista kertaa menossa magneettikuvaukseen. Ensimmäinen kerta kolme vuotta sitten kun selän revähtymän jälkeen jalat puutuivat...
- kunnallinen terveyskeskuslääkäri arvioi aivan oikein että kyseessä on hermopuriste, mutta kunnallisella puolella lähetteen saaminen kestää kauan. Saat korkeintaan lähetteen ortopedille noin 6 kuukauden päähän joka ehkä määrää MRI-kuvaukseen.
- Yksityinen puoli tietää tämän siksi heidän on hyvä rahastaa lähetteillä eikä Suomessa pääse kuvaukseen ilman lähetettä. Silloin sain lähetteen yksityiseltä rahaa maksamalla ja sitten pääsin kuvaukseen, jossa todettiin välilevyn repeämä. Mutta tähänkin tuhrautui aikaa yli 3 kuukautta ja ehdin siinä välissä mennä mm. fyrioterapiaan, joka vaan lisäsi kipua. (väärä hoitomenetelmä koska vamman laadusta ei ollut tietoa)

Jokainen jolla on kokemusta hermosärystä, tietää, että silloin haluaa selvittää kivun syyn ja etsii siihen keinoja maksoi mitä maksoi.
- Mutta tässä on se suomalaisen järjestelmän hirveys. Säästetään tutkimuksessa, mieluummin määrätään hermosärkylääkkeitä tai jumppaa tms. jonka potilas maksaa. Ja koska ei tosiasiassa tiedetä mikä on vikana - odotetaan. Varmaan osa potilaista katoaa jonosta odotusaikana.

Mutta kärjistettynä - mitä järkeä on pitää yllä järjestelmää, joka säästää tutkimuksessa ja vaikeuttaa jopa itsemaksavien pääsyä tutkimuksiin. Pahimmillaan vamma pahenee vääränlaisella fysikaalisella hoidolla. Mielestäni on edesvastuutonta määrätä fysikaaliseen hoitoon, jos ei tiedetä kivun syytä.

Minä kyllä ymmärrän sen että yhteiskunnalta voi olla rahat loppu, mutta tämä pitäisi sanoa ääneen potilaalle, että ainakin ne kenellä on mahdollisuus selvittäisivät vammansa itse maksamalla. Kivun syy selvitettäisiin mahdollisimman nopeasti ja oikea hoito ja kuntoutus pääsisi alkamaan. Nyt ihmisiä roikotetaan jonoissa ja myydään pillereitä.

Onko tässä takana todellisuudessa se, että vammoja ei haluta selvittää, koska ne pitäisi sitten myös hoitaa? Varmaan vamman selvittämisen jälkeen tulee jonkinlainen hoitovelvoite.. Onko Suomen tilanne todella tällainen?

Eero Mattila

Ja järjestelmän kruunaa KELA, joka lääkärinlausunnoista huolimatta estää kuntoutukseen pääsyn, sairauspäivärahan maksun ja pahimmassa tapauksessa eläkkeelle pääsyn.

Eli meillä on järjestelmä, joka ei tutki, koska se on kallista.
Ja meillä on toinen järjestelmä, joka ei maksa lakisääteisiä korvauksia, vaikka maksaisit tutkimuksesi itse.

Kysymys kuuluu, paraneeko nämä ongelmat sillä, että palkataan lisää hoitohenkilökuntaa? Paraneeko nämä ongelmat SOTE-alueita yhdistämällä? Auttaako hallinnon tehostaminen ja virtaviivaistaminen?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Asiattomasti kommentoin, että liity johonkin urheiluseuraan ja pyri pääsemään kansalliselle tasolle lajissasi, niin mediatkin eli me kaikki tiedämme lähes vammautumista seuraavana päivänä magneettikuvien varmistaman diagnoosin. Eikä sinun tarvitse varmaankaan maksaa, vakuutus hoitaa.

Toimituksen poiminnat