luomu65

Maatalouden syyllistämisestä mitali

Maanantaina YLE MOT-ohjelmassa ex-ympäristöministeri väittää, että maa-analyysitulokset ovat julkista tietoa... 10 vuotta omat analyysini maksaneena en voi näin harhaanjohtavaa väitettä hyväksyä.

- Yhtä perusteltua olisi väittää, että Niinistön terveystiedot ovat julkista tietoa, koska valtio maksaa hänelle palkkaa... 100 prosenttisesti.

- Maataloustuen osuus omista tuloistani on alle 20 prosenttia, loppu 80 prosenttia syntyy luonnollisen prosessin tuloksena, jota kutsutaan yhteyttämiseksi. Olen tuottanut luomumansikoita, -perunoita, -kesäkurpitsoita, -sipulia, -valkosipulia, -tattaria, -ruista, -kauraa, -nurmirehua yms. Ja pääasiassa ne ovat muut kuin minä syönyt. Lisäänkö minä luonnonhuuhtoumaa?

- YLEn MOT -ohjelman mukaan minä ja muut maanviljelijät aiheutamme kuitenkin 80 prosenttia saaristomeren fosforikuormituksesta. Minä en voi niellä tällaista väitettä. Miten minun luomuviljelykseni lisää saaristomeren fosforikuormaa? Miten tavanomaisenkaan viljelijän viljely voi vaikuttaa mereen, joka on 35 kilometrin päässä?

- Esimerkkinä  peltoaukea, jonka läpi virtaa oja, josta otan kasteluvettä. Kaikkien 10 vuoden aikana ottamieni vesinäytteiden mukaan vesi on uimakelpoista, siinä ei ole koliformisia eikä muitakaan ihmiselle vaarallisia bakteereita. Mutta jos ojaan lasketaan 500 asunnon alueelta hulevedet kasteluveden käyttö kielletään. Tälläisen tiedonannon olen saanut EVIRALTA. Siis 150 hehtaaria tavanomaista peltoa - ei ongelmaa. 15 hehtaaria normaalia pientaloasutusta ja kasteluveden käyttökielto syötäville kasveille. Jos ja kun asuinalue rakennetaan ja esim. minä viimeistään silloin lopetan viljelyn ojan ravinnemäärä ei varmaankaan vähene... mutta miten erotetaan asuinalueen ja pellon päästöt ojasta?

- VASTAUS - ei mitenkään eikä ympäristöministeriö edes pyri etsimään todellisia saastuttajia, koska tarkoituksena on syyllistää maanviljelijöitä. Tällä tavalla ei tietenkään päästöt vähene. Ympäristöministeriön ajamat toimenpiteet kuten kevytmuokkaus ja suorakylvö päinvastoin lisäävät huuhtoutumaa... ja taas voidaan syyllistää lisää.

- Tulin juuri muutaman päivän matkalta Pohjois-Italiasta. Siellä rinteet ovat todella jyrkkiä ja kovien sateiden vuoksi huuhtoumaa varmaan tapahtuu. Miksi Italiassa, Saksassa, Ruotsissa, Englannissa, Norjassa ei ole suojakaistoja ojien varsilla? Miksi näissä maissa ei syyllistetä maataloutta? Vuoristosta valuva vesi aiheutti valtavan tulvan Milanon ympärillä, eikä kukaan syyllistä maataloutta. Yhdessäkään lehdessä tai uutislähetyksessä ei syyllistetä maataloustuottajia ravinnehuuhtoutumasta, miksi?

- Suomessa menee edelleen läpi väite, että 7 prosenttia maapinta-alasta tuottaa yli 70 prosenttia fosforipäästöistä. Olisikohan jo aika haastaa ympäristöministeriö oikeuteen perättömän tiedon levittämisestä. >>Varmasti 90 prosenttia viljelijöistä korjaa sadon muodossa enemmän ravinteita pois kun peltoon kylvää. Ylipäätänsä pelto on käytännössä ainut tapa kierrättää ravinteita järkevästi. Jos lehmän lannalla kasvatetaan nurmea, jonka lehmä syö - ravinteet eivät lisäänny vaan vähenevät kierrossa kaiken aikaa. Vertauskohtana jäteveden puhdistamot, joista talteensaadut ravinteet levitetään puistoihin ja tienpenkkoihin - eikä niiden ravinnemääriä lasketa.

- Onneksi nykyisellä ympäristöministerillä tuntuu olevan selkärankaa enemmän kuin muutamalla aikaisemmalla yhteensä. Ympäristöministeriön pitää pystyä erottamaan tosiasiat poliittisesta pelistä, jonka tarkoituksena on tukea kaupunkimaista yhdyskuntasuunnittelua. Maatalous ei  yksin pysty muun yhteiskunnan päästöjä puhdistamaan. Maatalous voi vaikuttaa vain omaan kuormaansa, muun yhteiskunnan pitää puhdistaa omat päästönsä ja valvoa puhdistusprosessia. Puhdistus on sitäpaitsi hyvin harhaanjohtava käsite - ravinteet eivät mihinkään häviä, niitä voi ainoastaan kierrättää. Ravinteet ovat osa luonnon kiertokulkua.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jonas Hellgren

Maatalouden osuus ja syyllisyys päästöihin selviää hölmömmällkin yksinkertaisesti katsomalla karttaa. Fosforipäästöjä on alueilla missä ei käytännössä asu kukaan paria viljelijää lukuunottmatta, mutta alueella on runsaasti maanviljelyä.

Jo pelkkä ääneen ohmettely että miten maatila voi vaikuttaa 35km päässä olevaan "mereen", osoittaa joko lukijoiden halveksuntaa tai kirjoittajan lähes poliitikkomaista tietämätömyytä luonnosta ja fysiikasta.

Toimituksen poiminnat