luomu65

Vain muutos on pysyvää

Luonnossa vain muutos on pysyvää. Joskus 90-luvulla tein tutkielman vieraantumisesta osana tiedotusopin opintoja. Muistan teorian jonka mukaan vieraantuminen tapahtuu vaiheittain... ensin vieraannutaan ympäristöstä, sitten läheisistä ihmisistä ja heidän tarpeistaan ja lopuksi omasta itsestä...

- Suomessa ollaan vieraantumisen tiellä jo aika pitkällä. Sain juuri paikalliselta riistanvalvojalta kirjeen, että minun pitää ilmoittaa montako rastasta ammuin viime kesänä. Rastas on rauhoittamaton lintu, jonka ampumiseen pitää Suomessa hankkia lupa ja ilmoittaa saalismäärä poliisitoimien uhalla...

- Alla ote ylijäämämaan eli kaivumaan määrittelystä. Nurmijärvellä on parhaillaan suuri kohu siitä, että Kivistön asuntomessualueen pintamaita on ajettu Nurmijärvelle. Oikein poliisi oli uutisissa kertomassa, että savi- ja multamaasta aiheutuu välitön ympäristöuhka läjityspaikalla - pohjavesikin on vaarassa. Paitsi että kaivumaat eivät olleet millään tavalla saastuneita lähtöpaikassa (Kivistön asuntomessualueella) eivät myöskään läjityspaikassa Nurmijärvellä. Ympäristörikos katsottiin tapahtuneeksi kun läjitystä käsittelevä paperi oli jäänyt toimittamatta kunnan ympäristötoimistoon. Rikos on siis käytännössä virtuaalinen ja maanrakennusyhtiön omaisuus asetettiin hukkaamiskieltoon.

 

*Jätteen määritelmä:

Ylijäämämaa voitaneen usein katsoa jätelain 3 §:n mukaiseksi jätteeksi (aine, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä...).

*Hyödyntämisen ja käsittelyn määritelmä:

sen lisäksi mitä jätelain 3 §:ssä on säädetty hyödyntämisen a käsittelyn määritelmistä on otettava huomioon jätelain nojalla annetut säännökset, joissa asia yksilöityy (mielestäni erityisen hankalalla tavalla !):

 

Talvivaara on puolestaan kuuluisa siitä, että paperit on kunnossa ja toiminta ei. Pekka Perä nauttii rahoistaan Floridan lämmössä ja jälkiä korjataan veronmaksajien varoilla. Molemmissa tapauksissa viranomaiset toimivat täysin järjettömällä tavalla - koko kansakunnan vahingoksi. Jos ylijäämämaiden siirtäminen pois rakennuspaikalla kriminalisoidaan aiheutetaan täysin tarpeettomia kustannuksia ja tietysti samalla voisi kriminalisoida myös rakentamisen. Käytännössä siis rangaistaan vahingosta, jota ei oikeassa maailmassa ole tapahtunut ja jätetään rankaisematta rikos, joka jatkuu edelleen.

Jos tosiasialliseen ympäristön pilaamiseen suhtaudutaan siten, että levitetään jäte suuremmalle alueelle ja siten laimennetaan myrkylliset aineet ollaan tekemässä ns. viherpesua. Käytännössä sallitaan haitallinen toiminta. Näinhän toimii mm. jätteenpuhdistus. Jätevesi laimennetaan sadeveden avulla siten, että ravinnepitoisuudet ovat sallituissa rajoissa ja sitten sotku lasketaan mereen. Käytännössä ravinteiden määrä ei vähene - sen pitoisuus vähenee kun kasvatetaan vesimäärää. Samaan aikaan ravinteiden levittäminen pelloille tehdään kaiken aikaa vaikeammaksi.

Suomessa teoria on irrotettu käytännöstä varmaankin jo kaikilla elämän osa-alueilla. Päättäjät tekevät kaiken aikaa päätöksiä, joilla vaikutetaan mielikuviin ja luodaan illuusiota siitä, että asiat ovat hallinnassa. Uskotellaan, että asiat kääntyvät paremmiksi. Itse en usko, että asiat kääntyvät paremmiksi ilman määrätietoista päätöksentekoa ja sitoutumista päätöksiin. Suomi on nyt kiihtyvässä syöksykierteessä, jossa viranomaiset toimillaan pahentavat ja nopeuttavat kehitystä. Tämä on nähtävissä ympäristönsuojelussa, sosiaalipolitiikassa, maahanmuuttopolitiikassa... viranomaiset, joiden pitäisi tuottaa ratkaisuja itseasiassa luovat ongelmia. Yksityishenkilönä Suomen syöksykierteeseen on vaikea nähdä muuta ratkaisua kuin maasta pois muuttaminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat