luomu65

Onko maataloushallinto aivan sekaisin?

Kävin tutun kaverin luona katsomassa Uudenmaan ELY-keskuksen päätöstä. Täytyy sanoa, että en ollut uskoa silmiäni. Suomalainen maataloushallinto tavoittelee entisen Neuvostoliiton toimintatapoja.

Kaverilla on reilu 20 hehtaaria peltoa ja samanverran tukioikeuksia. Vuonna 2015 Uudenmaan ELY-keskus on vähentänyt tukioikeuksia hehtaarin verran. Pellon pinta-ala ja tukioikeusala eivät siis vuonna 2016 olleet enää yhtä suuret. Pellot ovat olleet vuokralla, samoin tukioikeudet. Tukioikeusvähennys tehtiin tukioikeuksien omistajaa kuulematta. Pellon pinta-alassa ei ole tapahtunut muutoksia eikä tukioikeuksien hallinnassa ole tapahtunut muutoksia.

Tänään tuli kaverini pyytämä selitys tukioikeusvähennykseen. Pellot vuokranneella viljelijällä oli vuonna 2015 ollut hallinnassaan enemmän tukioikeuksia kuin peltoa. Uudenmaan ELY-keskus oli päättänyt vähentää tukioikeuksia myös peltonsa vuokranneilta henkilöiltä. Siis henkilöiltä, joilta ei ole mitään tekemistä vuokralaisen tekemien virheiden kanssa.

Näin oikeudenmukainen on suomalainen viranomainen. Ja tietenkin päätöstä perustellaan EU säädöksillä ja lainkohdilla, joiden mukaan päätös on peruuttamaton ja se on ollut pakko tehdä.

- Omassa kokemusmaailmassani näin järjetön päätös on uusi aluevaltaus. Suomalaisen virkamiehen oikeustajun mukaista on  siis kohdistaa sanktiot tuotantovälineen vuokranneen henkilön henkilökohtaiseen omaisuuteen. Mielestäni tällainen sotii pahasti normaalia oikeustajua vastaan.

Miten on mahdollista, että rangaistus/sanktio kohdistetaan johonkin muuhun kuin virheen tehneeseen henkilöön? Miten pellon vuokrannut henkilö voisi olla taloudellisessa vastuussa vuokraajan tekemistä? Tiedän, että vastaavia tapauksia on useita, mutta miten yksityishenkilö voisi suojautua tällaista viranomaisen mielivaltaa vastaan, jossa päätös kaiken kukkuraksi tehdään hänen tietämättään.

Tapaus osoittaa, ettei maatalousviranomaisilla ole minkäänlaista vastuuta tekemistään päätöksistä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Suomen virkakoneisto on edelleen "kruunun asialla" eli se pitää valtiovallan puolta yksilöä vastaan ja tekee päätöksiä, joila ei ole mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden kanssa. Suomessa tehdään yli 50 000 valitusta vuodessa. Se kertoo jotain.

Eero Mattila

Niin se taitaa olla. Virkamiesten virheelliset päätökset pyörittävät oikeuslaitosta...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kruunun asiana on kyykyttää kansalaiset niin ettei valituksia tule. Esim. rehellinen ihminen tekee hyvä hyvyyttään valituksen virkamiehen esteellisestä toiminnasta tuulivoimakaavan laatijoiden esimiehenä, asia on riidattomasti osoitettu kahden tuulivoimalan kaavoittamisesta virkamiehen omalle maalle.

Esteellisyys valitukseen hallinto-oikeus pyysi lisää evidenssiä, ja minä lähetin kaksi päätöstä johon herran toiminta suoraan vaikutti. Kysymys oli yhdestä kaavasta kunnan ja kaupungin alueella, pienemmän kunnan puolella oli 26 voimalaa, ja kaupungin puolella 5 kpl.

Hallinto-oikeus ei tutkinut, mutta lähetti 2 laskua 250+250 euroa. Yksi valitus ja tupla hinta tutkimatta jättämisestä. Hiukan se korpeaa.

Virkamies selitti ettei hän ole esteellinen, vuokrasopimus on kirjoitettu valtuustojen päätöksistä vuosi jälkeenpäin, kun ensimmäinen valitus oli hallinto-oikeudessa.

Se kelpasi selitykseksi, ja kaavoitus hyväksyttiin. Valittaja oli väärässä ja se rangaistiin tupla laskulla.

Toimituksen poiminnat