luomu65

Elämäntapaintiaaneista tämän päivän pakolaisiin

YLE Areenassa julkaistu 11-osainen radiodokumentti  "Intiaanit tullee" nostaa mieleen muistoja nuoresta toimittajan alusta, joka etsi 25 vuotta sitten tiensä Kittilän leiriin ja toisaalta sama mies löytää yhtäläisyyksiä median esittämään utopiaan nykypäivän pakolaisista...

http://areena.yle.fi/1-4194437?autoplay=true

 

Luomu, omavaraistalous, oma pankki, sateenkaarisoturit, siemenpankki - kaikki hyviä asioita, mutta niin naivilla tavalla käsitelty suomalaisessa mediassa. 25 vuoden aikaperiodilla on pakko pysähtyä miettimään, mistä suomalaisen median kollektiivinen hölmöys kumpuaa? Miksi käytännönjärjen vastaiset ideologiat menevät kerta toisensa jälkeen täysin kritiikittä läpi mediasta ja lähinnä keskitytään teilaamaan kriittisen mielipiteen ilmaisijoita. Eikö median pitäisi toimia juuri päinvastoin - palvella kriittistä ajattelua ja mielipiteen vapautta?

Elämäntapaintiaanien Suomeen salakuljettamisessa samoin kuin nykypäivän laittomien siirtolaisten tulvan taustalta löytyy Vihervasemmiston kärkipoliitikkoja. Mistä tämä minkä tahansa vieraan kulttuurin kumartaminen kumpuaa... miksi samaan aikaan täydellisesti unohdetaan suomalaiset perinteet ja tieto esim. luonnossa selviämisestä ja luomuviljelystä. Miksi suomalaisille täysin vieraita tapoja ja kulttuuria pakkosyötetään  kerta toisensa jälkeen? Miksi suomalaisten mielipiteet, tietotaito ja omakohtaiset kokemukset vieraista kulttuureista halutaan niin agressiivisesti vaientaa?

YLEn Radiodokumentti on erinomainen läpileikkaus hyväntahtoisten, korkeastikoulutettujen ihmisten hyväuskoisuudella ratsastamisesta. Sama kollektiivinen valhe toistuu näköjään uudelleen ja uudelleen... vain ryhmän nimi vaihtuu - hyväuskoisia hölmöjä tuntuu riiittävän sukupolvesta toiseen.

"Intiaanit tullee" on erinomainen tarina - toisenlainen totuus tyhjästä kokoon kyhätyn ideologian kahleesta. 25 vuotta sitten "wannabe intiaanien" leiri hajoitettiin ja ryhmän jäsenet saivat lähtöpassit Suomesta. Turvapaikkoja ei myönnetty, vaikka hakemuksia tehtailtiin... Tämänpäivän pakolaisista kyhätty kollektiivinen valhe kuitenkin elää ja nähtäväksi jää miten tämänpäivän kollektiivinen kupla puhkeaa...

 

P.S. 25 vuotta sitten en löytänyt Kittilän leiristä ainuttakaan intiaania, kuinka monta oikeaa pakolaista onnistutaan löytämään laittomien siirtolaisten joukosta. Ja mikä onkaan median/viranomaisten vastuu näiden tarinoiden takana?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Eero Mattila

No onpa hiljaista...
- eikö herää ainuttakaan ajatusta puolesta tai vastaan;-)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä, muuten vain, hieman taustatietoa "iriadamant-intiaanien" nokkamiehestä (1937-2015):

https://retirenicaragua.wordpress.com/2015/07/30/m...

Eero Mattila

Kiitos linkistä. Aikamoinen veijari...

- Tästä nokkamiehestä riittäisi varmaan aihetta toiseenkin blokiin. Näitä karismaattisia johtajia putkahtelee säännöllisesti... minulla jutun kärki on kuitenkin suunnattu kritiikittömiin poliitikkoihin ja mediaa, joilla pitäisi olla jonkinlainen vastuu tekemisistään.
- Jos tavallinen kadunmies tai -nainen haksahtaa Auervaaraan se on yksilötason ongelma, mutta kun puolueen johtohanmot tai media haksahtaa niin kyseessä on koko kansan ongelma... eikä näistä aikaisemmista mokauksista oikein taideta oppia... samanlaista kritiikitöntä uutisointia oli kyseessä EU-jäsenyys, kerjäläiset, laittomat siirtolaiset tai 25 vuotta sitten elämäntapaintiaanit, joilla ei oikeastaan ollut mitään tekemistä intiaanien kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Historia toistaa itseään. Mitään me suomalaiset emme näköjään kokemuksistamme opi. Ei opi media, eivät opi poliittiset päättäjämme.

Järkyttävä sarja. Ei naurata.

Toimituksen poiminnat